Cakes Uncategorized

Battenberg

 

Kiedy myślę o Anglii, kraju w którym mi przyszło mieszkać ponad 10 lat pierwsze co mi przychodzi do głowy, kiedy ktoś pyta mi się o angielskie wypieki jest ciasto marchewkowe i zaraz po nim ciasto battenberg.

Ciasto o wyczuwalnym smaku migdałów i dżemu morelowego wykończone marcepanem. Bardzo lubię sklepowa wersje choć ona jak dla mnie nijak się ma do tej robionej w domu. ta sklepowa wersja jest bardzo delikatna i puszysta. Moze to zasługa spulchniaczy. Domowa bardziej ciężka choć tez smaczna 

Składniki

  • 225 g  masła
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 110  g zmielonych migdałów
  • 225  g mąki pszennej
  • 2 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów (lub aromatu migdałowego)
  • czerwony barwnik spożywczy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone migdały i  wymieszać

W misie miksera utrzeć masło i cukier do  powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać ekstrakt migdałowy i zmiksować. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać niedużo czerwonego barwnika, wymieszać do połączenia.

Przygotować dwie formy keksówki . Do jednej  wyłożyć ciasto jasne ciasto a do drugiej różowe, wyrównać.

Piec w temperaturze 165ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Rozowe ciasto podzielić na dwie części . To samo zrobić z jasnym . Przyciąć je odpowiednio by powierzchnie styczne były proste i gładkie, a każdy kawałek w przekroju kwadratowy.

Dodatkowo

  • pół słoiczka dżemu morelowego, gładkiego
  • ok. 300 g marcepanu, białego lub złotego
  • cukier puder, do podsypywania

Dżem morelowy podgrzać, przetrzeć przez sitko tak by byl idealnie gładki.

Ciasto złożyć w szachownicę, powierzchnie styczne sklejając dżemem – smarując je pędzelkiem. Ciasto wokół również posmarować dżemem morelowym.

Marcepan rozwałkować, podsypując go delikatnie cukrem pudrem. Ciasto posmarowane dżemem zawinąć w marcepan, przyciąć.

P1017887.JPG

P1017893.JPG

P1017901.JPG

Zdjecie instruktażowe z internetu

DBC+Trad+Batt-+Assembly

źródło inspiracji

http://www.mojewypieki.com/post/battenberg-cake