Botwinka z orientalną nutą. Tak podanej botwinki jeszcze nie jadłam. Przepis podpatrzony u dziewczyny, która prowadzi bloga kulinarnego. Link na końcu przepisu. Botwinka z dodatkiem mleka koskosowego i imbiru. Dodatkowo słodki ziemniak. Obłędny kolor i nietuzinkowy smak.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
- 1 pęczek botwinki pokrojonej na mniejsze kawałki
- 200 ml mleka kokosowego
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 średniej wielkości batat obrany i pokrojony w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku pokorojny w cienkie plasterki
- 1 – centymetrowy kawałek imbiru pokrojony w plasterki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki chilli w płatkach
Sposób wykonania / Instructions:
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Wrzucić cebulę, po chwili dodać czosnek i imbir. Podsmażyć i dodać botwinę, marchew i batata. Dorzucić chili, sól i pieprz. Wymieszac. Smazyć około 10 minut. Po tym czasie wlać bulion i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby można dolać więcej rosołu. Wlać mleko kokosowe. Zupę gotowac jeszcze kilka minut do miękkości warzyw



źródło inspiracji http:// http://kwelka-gotuje.pl/2020/06/18/kokosowa-botwinka-na-ostro/?fbclid=IwAR3bbEMeza3DLdOx17u_8sOFtexdoj-c2hJDwvU-T6DpAQ_T7ABh4zs9Fks