Breakfast Uncategorized

Bubble and squeak z fasolka po bretońsku

 

Ja bardzo lubię to angielskie kapusciano ziemniaczane połączenie ale juz nie bardzo lubię ta fasolkę, którą podają do śniadania. Stad wariacja śniadaniowa w postaci angielskiego Bubble and squeak z fasolka po bretońsku. Ja podkręciłam trochę smak fasolki pasta tagine.

Puree z ziemniaków

składniki

  • 500 gram  mączystych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soli

Ziemniaki obrać , ugotować  w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych  odlać  wodę.Ziemniaki przełożyć  ponownie do garnka i zostawić  przez chwilę na gazie aby odparowały.

Gorące ziemniaki przepuścić  przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać  miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać  dokładnie.

 

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 15-20 gotowanych brukselek lub resztki gotowanej kapusty
  • 400g ziemnaiczanego puree
  • Sol
  • Pieprz

Roztopić  tłuszcz na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Następnie dodać  plasterki ugotowanej  kapusty lub brukselek . Smażyć okolo 5-6 minut.
Następnie dodać ziemniaczane puree.Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem . Całość rozprowadzić równomiernie po powierzchni patelni . Pozwolić żeby się zrumieniło i przewrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia drugiej strony

Na fasolkę po bretońsku

Dzień wcześniej

Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.

  • 400 g suchej fasolki “Piękny Jaś” 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów + 4 łyżki pasty tagine

353237011_0_640x640

  • przyprawy: 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku

Namoczona dzień wcześniej fasole  odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.

Usunąć  skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej fasolki z puszki wraz z zalewą).

Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w plasterki kielbase, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.

Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.Dodać tez skore boczku do smaku ( później ja wyrzucić)

Dodać krojone pomidory z puszki i pastę tagine . Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.

Dodatkowo

  • Jajko w koszulce
  • Smażone grzybki
  • Smażony bekon
  • Pomidor
  • Kiełki jarmużu

20170605_091005_001.jpg

20170605_091127_001.jpg

20170605_091121_001.jpg