Bułeczki drożdzowe z serem i śliwkami. Propozycja na obłedne drożdżówki z nadzieniem serowym oraz karmelizowaną śliwką. Te bułeczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie
Ilość porcji / Servings – 14
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Składniki / Ingredients:
Na masę serową:
- 1/4 szkl cukru
- 1 żółtko
- 400 g zmielonego twarogu
- 2 łyżki budyniowego proszku
Na śliwki
- 750 g śliwek węgierek przekrojone na pół (bez pestek)
- 40 g brązowego cukru
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Na ciasto drożdzowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła (roztopionego)
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
Sposób wykonania / Instructions:
Na masę serową:
- Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać
Na sliwki
- Na patelni podgrzać cukier, gdy zrobi się płynny dodać masło i cynamon i energicznie mieszać. Do powstałego karmelu dodać śliwki i dokładnie obtoczyć w karmelu. Sliwki smażyc ok. 10 minut, mają tylko zmięknąć. Odstawić do ostygnięcia
Na ciasto drożdzowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Coiasto wyrabiac do momemntu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia serowego a na wierzch ułożyć śliwki. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.



