Cakes

Ciasto czereśniowe – Cherry cake

Ciasto czereśniowe. Szybkie w wykonaniu. Wilgotne. Nafaszerowane czereśniami. Wykonczone cukrem lukrem. Idelane do popołudniowej kawy. Niestety szybko znika, takie dobre.

Ciasto czereśniowe

⦁ 3 jajka
⦁ 250 gramów cukru
⦁ 250 ml kwasnej śmietany
⦁ 1/2 szklanki oleju
⦁ 2 szklanki mąki pszennej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ sok z 1 cytryny
⦁ 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ( w zastępstwie można użyć budyniu lub kisielu w proszku )
⦁ 700 gramów świeżych, wydrylowanych czereśni
⦁ cukier puder

Czereśnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
Czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać połowę ciasta. Wysypać część czereśni. Na czereśnie wylać pozostałą część ciasta, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę owoców i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Cherry cake

⦁ 3 eggs
⦁ 250 gram of sugar
⦁ 250 ml of sour cream
⦁ 1/2 glass of oil
⦁ 2 cups of all purpose flour
⦁ 2 teaspoons of baking powder
⦁ juice of 1 lemon
⦁ 1/2 tablespoon of potato flour (can be used powdered custard )
⦁ 700 grams of fresh, unstoned cherries
⦁ powdered sugar

Wash and dry cherries on a paper towel.
Whisk eggs with sugar for fluffy mass. Add sour cream and oil. By using an electric mixer combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add lemon juice.
Mix the unstoned cherries with potato flour.
Pour out half the batter into the springform pan with a diameter of about 24 cm. Sprinkle some of the cherries. Pour the rest of the batter on the top of cherries, align. Place the rest of the fruits on top and lightly press into the batter. Bake for about 45-60 min in the oven preheated to 180 C. Garnish with powdered or icing sugar.