Breakfast Bułeczki drożdżowe

Drożdżowe ślimaczki z pesto , serkiem philadelphia i czarnymi oliwkami – Yeast-buns with pesto, philadelphia cheese and black olives

Drożdżowe slimaczki z pesto , serkiem philadelphia i czarnymi oliwkami. Świetna propozycja na śniadanie lub przekąske do pracy. Sycace, smaczne i ładnie się prezentują.

Drozdzowe slimaczki z pesto , serem philadelphia i czarnymi oliwkami

⦁ 540 g mąki pszennej
⦁ 1/2 łyzeczki cukru
⦁ 3/4 łyżeczki soli
⦁ 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
⦁ 75 g masła, roztopionego
⦁ 250 ml mleka
⦁ 2 duże jajka

Dodatkowo :
⦁ Pesto może byc kupne. Ja wykorzystałam pesto domowej roboty, z tego przepisu
Składniki

⦁ 50 gram lisci bazylii
⦁ 25 g świeżej kolendry
⦁ 75 gr orzeszków pini
⦁ 200 ml oliwy z oliwek
⦁ sól morska
⦁ czosnek 3-4ząbki
⦁ 30 gr startego parmezanu

Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić do blendera i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan . Gotowe pesto przełożyć do słoika . Na wierzch wlać łyżkę oliwy co pomoże zachować kolor i zapobiegnie wysychaniu . Szczelnie zakręcić . Przechowywać w lodówce
⦁ 1 opakowanie kremowego, białego sera typu philadelphia
⦁ tarty parmezan opcjonalnie
⦁ Garść posiekanych w plastry czarnych oliwek

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Przygotowany prostokąt posmarować pesto. Następnie posmarować serkiem philadelphia i posypać startym serem parmezan. Posypac pokrojonymi w plasterki, czarnymi oliwkami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe części ). Ułożyć je na blaszce wyłozonej pergaminem, w sporych odstepach, żeby się nie stykały. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiemi wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut .

English version

Ingredients

⦁ 540 g of bread flour
⦁ 1/2 teaspoon of of fine sugar
⦁ 3/4 teaspoon of salt
⦁ 10 g of dry yeast
⦁ 75 g of butter, melted
⦁ 250 ml of milk
⦁ 2 large eggs

⦁ Pesto can be bought. I used homemade pesto, from this recipe
Ingredients
⦁ 50 grams of basil leaves
⦁ 25 g of fresh coriander
⦁ 75 grams of pine nuts
⦁ 200 ml of olive oil
⦁ sea salt
⦁ garlic 3-4 teeth
⦁ 30 gr of grated parmesan cheese

Wash basil and coriander under running water. Dry on kitchen towel. Add the basil leaves, coriander, nuts and garlic to the blender/ food processor and mix at the low speed. When it starts to form a mush, add olive oil slowly. Season with salt. Add grated parmesan . Put pesto into a jar. Put a tablespoon of oil on top to help keep the color and prevent drying out. Close tightly. Store in a fridge.

⦁ 1 pack of philadelphia cheese
⦁ Grated parmesan optional
⦁ Handful of sliced black olives

Mix the flour with the dry yeast. Add the remaining ingredients and knead. At the end add melted butter. Knead till dough is soft and flexible. Form a ball out of the dough and, put in a floured bowl. Set aside in a warm place. Cover with a kitchen towel, to double the volume (it will take about 1.5 hours).

After this time, roll the dough into a rectangle shape measuring 40 x 50 cm, gently sprinkling the surface and the rolling pin with flour, so that the dough does not stick.
Fill the prepared rectangle evenly with pesto, philadelphia cheese and olives. Then roll up tightly along the short side to the shape of the roll. Cut with the sharp knife into approximately 3 cm pieces. Put on the baking tray rack covered with baking non stiick paper without letting them touch each other. Cover with a kitchen towel, let it rest for about 30 minutes (should double in volume

Put the buns into the oven preheated to 180ºC and bake for about 20 min. Remove and cool ).