Main dishes

Dyniowe curry

Dyniowe curry. W sklepach już pojawiły się dynie. Najwyższa pora więć na gęste, aromatyczne dyniowe curry z dodatkiem kurczaka i pomidorków kotajlowych. Uwielbiam za smak i przyjemny dla oka kolor.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 500 g filetu z kurczaka pokrojonego w plasterki
  • sól (pieprz)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 200 g dojrzalych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
  • 50 ml gorącego bulionu
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki

Sposób wykonania / Instructions:

  • Kurczaka solą oraz pieprzem, natrzeć startym czosnkiem i obtoczyć w oliwie. Skropić sokiem z cytryny, posypać kurkumą oraz natrzeć pastą curry. Odstawić do zamarynowania na blacie na ok. 15-30 minut
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i smazyc z obu stron. Nastepnie dodac pokrojoną dynię i mieszając podsmażać przez ok. 4 minuty. Przesunąć na bok, włożyć filety kurcpomidorki i dusic razem kilka minut
  • Dodać gorący bulion i chwile razem pogotowac. Na koniec dodac jeszcze paste curry w razie konieczności i mleko kokosowe. Zagotować i gotować jeszcze ok. 1 minutę. Odstawić z ognia i podawać z ryżem