Cakes

Dyniowy sernik na zimno

Dyniowy sernik na zimno. Kremowy serniczek na zimno z dodatkiem dyniowego puree i galaratek pomarańczowych. Sernik na spodzie z imbirowych ciasteczek wykończony orzeszkami w karmelu.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
6 hrs
Czas całkowity / Total time: 7 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasteczkowy spód

  • 100 g masła (roztopionego)
  • 300 g kakaowych herbatników

Na masę serową

  • 800 g sera mielonego
  • 450 g puree z dyni
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżek śmietanki 30 %
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 300 ml wrzątku

Na orzeszki w karmelu

  • 1 szklanka pokruszonych orzechów pekan
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka masła
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczka soli morskiej (szczypta cynamonu)

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasteczkowy spód

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na masę serową

  • Galaretkę zalać wrzątkiem. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut do schłodzenia.
  • W misie miksera umieścić dyniowe puree, masę serową, cukier puder oraz śmietankę. Masę serową miksować do połaczenia składników. Stopniowo wlewać cienką strużką rozpuszczoną i schłodzoną galaretkę. Zmiksować całość na gładką masę.
  • Masę wylać na ciasteczkowy spód. Sernik wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia masy serowej.

Na orzeszki w karmelu

  • Na głębokiej patelni rozpuścić cukier z wodą na średnim ogniu – zajmie to kilka minut, należy mieszać cukier od czasu do czasu, by się nie spalił.
  • Dodać masło i sól oraz przyprawy .Wsypać orzechy, dokładnie wymieszać, by orzechy pokryły się karmelem.
  • Lekko wystudzone wylac na wierzch sernika
  • https://aniagotuje.pl/przepis/sernik-dyniowy-z-oreo-na-zimno