Main dishes

Fritatta z botwinką

Fritatta z botwinką. Uwielbiam botwine . Udało mi sie jeszcze dorwac pęczek na straganie. Niedawno była zupa, więc tym razem botwinkę wykprzystałam do zrobienia fritatty. Powstała tym sposobem fritatta z dodatkiem koziego sera, botwiny i łososia. To wszystko okraszone porządna ilością świeżego koperku.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 8 jaj
  • 100 ml śmietanki gęstej do sosów
  • 1 serek kozi ricotta
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • pęczek botwiny poszatkowany
  • sól
  • pieprz
  • 150 g wędzonego łososia lub innej wędzonej ryby
  • garśc poszatkowanego koperku

Sposób wykonania / Instructions:

  • Jajka roztrzepać w misce. Następnie do nich dodać śmietanke, kozi ser, parmezan i dobrze wymieszac. Doprawić do smaku i wsypać botwinę i koperek. Wymieszać. Wylac do tortownicy nasmarowanej masłej. Na wierzchu ułozyć rozdrobnioną rybę. Piec w piekarniku orzez około 30- 40 min. Przed podaniem posypac parmezanem.