Main dishes soups Uncategorized

Gazpacho z botwinki

20170606_122330.jpg

 

Idealne na ostatnie upały. Przepis znaleziony u pewnego zdolnego kolegi 

  • pęczek botwinki
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 500g truskawek
  • 200g kefiru lub maślanki naturalnej
  • 200g cukru ( zredukować w razie potrzeb )
  • garść listków mięty

 

Pokroić łodygi botwinki w kostkę. To samo zrobić z rabarbarem . Truskawki umyć i usunąć szypułki . Umieścić w garnku , wsypać cukier aż całość puści sok. Doprowadzić do wrzenia. Zestawić  z ognia. Zblendowac  wraz z miętą na gładką masę. Przetrzeć  przez sitko i wstawić  do lodówki do schłodzenia . Przed podaniem dodać kefir

Podawać z kozim serem lub twarogiem ze szczypiorkiem i koprem

20170606_122414.jpg

20170606_122340.jpg

źródło inspiracji

http://www.programistapogodzinach.pl/zupa/gazpacho-z-botwinki,-rabarbaru-i-truskawek