Cakes

Gofry belgijskie z bitą śmietaną i jagodami

Gofry belgijskie z bitą śmietaną i jagodami. Oj, długo “chodziły” za mną gofry, ale nigdy się jakoś nie złożyło, żebym robiła je w domu. Nareszcie nadszedł ten czas i juz wiem, że będą częstym gościem u mnie w domu. Chrupiące, lekkie z dodatkiem bitej śmietany i jagód w syropie ze słoika. Syrop i jagody robia tu całą robotę. Podbijają smak słodkiej, kremowej śmietany. Polecam na letnie dni.

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml letniego mleka 3 (2%)
  • 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej
  • 90 g masła (roztopionego i przestudzonego)

Sposób wykonania / Instructions:

  • W misce połączyć wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku. Mleko nie może być gorące). Na końcu dodać wystudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Następnie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto zwiększy objętość i pokryje się pęcherzykami powietrza.
  • Ciasto nabierać łyżką, piec w gofrownicy na złoty kolor. Wyjmować jak się zrumienią.
  • U mnie podane z bitą śmietaną, jagodami w syropie i pistacjami
  • Moja gofrownica ma moc 1300 W