Main dishes

Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy. Jakoś średnio byłam przekonanana do tego pomysłu, na gofry z cieciorki. Niepotrzbnie, bo są naprawdę smaczne i pożywne. Podałam z białym, kremowym serkiem i plastrami wędzonego łososia.

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na gofry

  • 1 puszka ciecierzycy 425 ml odsączonej z wody
  • 85 ml oleju
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Dodatkowo

  • Serek kanapkowy typu almette
  • plastry wędzonego łososia
  • dowolna sałata
  • garść ciecierzycy z puszki

Sposób wykonania / Instructions:

Na gofry

  • W malakserze umieścić ciecierzycę i zmiksowac na gładką masę. Dodać żółtka, mąkę, proszek, sól, czosnek, zioła i olej. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.Następnie dodać śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą z ciecierzycy.
  • Na rozgrzaną gofrownicę nakładać około 2 łyżek ciasta. Smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru, odkładać na kratkę.