Bez kategorii

Gruszkowa chmurka

Gruszkowa chmurka. Pierwsza chmurkę jaką robiłam to była oczywiście truskawkowa. Później przyszedł czas na jej siostrę z malinami. Za jakiś czas stwierdziłam czemu nie pokombinować w innym kierunku i tak oto mamy gruszkową wersję. Czekoladowy biszkopt. Galaretka z gruszkami i do tego cytrynkowy krem. Wyszło naprawdę fajnie.

Ilość porcji / Servings – 16
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
6 hrs
Czas całkowity / Total time: 7 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kakaowy biszkopt

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Galaretka z gruszkami

  • 600 g gruszek (miękkich, dojrzałych, pokrojonych w kostkę)
  • 4 agrestowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 4,5 szklanki wrzącej wody

Krem śmietankowo – cytrynowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z niedużej cytryny

Dodatkowo

  • duże opakowanie pokruszonych bezów

Sposób wykonania / Instructions:

Na kakaowy biszkopt

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Połączyć mąkę i kakao. Przesiać
  • Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nie przerywając ubijania.
  • Do masy jajecznej dodać mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Nie używać miksera.
  • Blachę o wymiarach 23 cm/32 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Ściąć nierówny wierzch.

Galaretka z gruszkami

  • Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Przestudzić, wymieszać z gruszkami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę kakaowy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Krem smietankowo cytrynowy

  • Wszystkie składniki (poza sokiem i skórką z cytryny) umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodać sok, jeszcze przez chwilę ubijać.
  • Krem przygotować zaraz przed wyłożeniem na ciasto.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokruszone bezy.