Main dishes Uncategorized

Kasza gryczana zasmażana z pieczarkami i cebulą z dodatkiem kwaśnej smietany podawana z dorszem z piekarnika.

 

 

Na kaszę
⦁ 100 g kaszy gryczanej
⦁ 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
⦁ 1 cebula, bardzo drobno posiekane
⦁ 2szklanki bulionu warzywnego
⦁ 100 ml kwaśnej śmietany
⦁ parmezan opcjonalnie
⦁ 2 łyżki oliwy z oliwek (albo masła)
⦁ sól, świeżo mielony czarny pieprz
Kaszę dokładnie opłukać i odsączyć na sicie . Zalać bulionem warzywnym. Gotować na średnim ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekana cebulę i smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez chwilę. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Dodać kaszę, śmietanę oraz parmezan. Dobrze wymieszać.

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Dorsza podawać z kaszą gryczaną. U mnie dodatkowo karczochy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P1013271.JPG