Main dishes

Kotlety z prażonej kaszy gryczanej

Kotlety z prażonej kaszy gryczanej. Ktoś się mnie ostatnio zapytał, czy jestem wegetarianką. Prawdę powiedziawszy zaskoczyło mnie to pytanie, dopóki nie uświadomiłam sobie, że rzeczywiście ostatnimi czasy coraz więcej wrzucam przepisów na dania bezmięsne. Lubię mięso, ale jakoś ostatnio tak się składa, że większość moich obiadów to propozycje, gdzie królują warzywa. Tu mamy kotlety z prażonej kaszy gryczanej z dodatkiem cebuli, świeżych pieczarek i suszonych grzybów. Kotlety podane z puree ze słodkich ziemniaków oraz pastą z buraka, majonezu i obłednej ilości koperku. Ten obiad zjadłam z prawdziwą przyjemnościa.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Kotlety z kaszy gryczanej

  • 200 g kaszy gryczanej prażonej ugotowanej według instrukcji na opakowaniu
  • 1 srednia cebula pokrojona w kostkę
  • 3 garści suszonych grzybów (namoczonych dzien wcześniej)
  • 250 g brązowych pieczarek kasztanowych pokrojonych w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 1 jajko
  • w razie konieczności jeśli masa będzie zbyt sypka dodac płatków owsianych
  • dodatkowo
  • olej opcjonalnie
  • jajko roztrzepane do maczania kotletów
  • bułka tarta lub mąka do obtaczania

Sposób wykonania / Instructions:

Kotlety z kaszy gryczanej

  • Na patelni z rogrzanym tłuszczem umieścić cebulę i ją zeszklić. Do cebuli dodać pieczarki i suszone grzyby. Doprawic solą, pieprzem i czosnkiem. Dusić do miękkości. Dodać do wystudzonej kaszy gryczanej. Dodac jajko i dokładnie wymieszać. Masę wstawic do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie fz masy formowac koyleciki z kaszy. Obtaczać w jajku i bułce lub mące i smażyc na rozgrzanym oleju.
  • Podawać według uznania. Ja podałam z puree z batatów oraz pasty z buraka.