Krupnik z zasmażką. Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Tym razem na bohgato, bo z zasmażką robioną na masełku i tłuczonymi ziemniakami okraszonymi pachnącym, świeżym koperkiem. Prosto ale bardzo pysznie.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Składniki / Ingredients:
Krupnik
- 2,5 litra wody (+ około 0,5 litra do ewentualnego dolania)
- 400 gr wieprzowiny np łopatki wieprzowej
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 4 marchewki pokrojone w plasterki
- 1 duża pietruszka pokrojona wplasterki
- 2 łodygi selera naciowego
- Średniej wielkości por
- garść małych ziemniaków
- świeżo siekana natka pietruszkilub koperku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Zasmażka
- 3 łyzki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo
- młode (małe ziemniaki ugotowane i podsmażone na maśle z koperkiem)
Sposób wykonania / Instructions:
Krupnik
- Mięso wrzucić do większego garnka, zalać wodą i zagotować. Nim woda zacznie wrzeć, zebrać łyżką cedzakowa szarą pianę ( szumowinę) która utworzyła się na powierzchni wody. Zmniejszyć ogień, dodać do wywaru ziele angielskie i liść laurowy oraz dodać marchewkę, seler oraz pietruszkę, por w całości
- Dodać sól do smaku. Dodać kaszę. Gotować całość do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna.
- Dorzucić pod koniec pokrojone w plasrerki ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości wszystkich warzyw, około 15-20 minut. Gdyby zupa zrobiła się za gęsta dolać jeszcze trochę wody.
Zasmażka
- Tłuszcz umieścic na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Smażyc przez około 2-3 minutach na gazie, gdy mąka się przysmaży. Trzeba przez cały czas mieszać zasmażkę. Gotową wlać do gotowej zuoy i dobrze wymieszać



