Main dishes

Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego

Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego. Jakis czas temu robiłam pesto z czonku niedżwiedźiego. Przyszła więc najwyższa pora, żeby wykorzystac słoiczek z tym cudnie pachnacym specyfikiem. Makaron wymieszany z pesto i podany w tpwarzystwie piersi kurczaka marynowanej w powidłach śliwkowych i sosie sojowym.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pesto z niedźwiedziego czosnku

  • 2 duże garści umytych liści czosnku
  • 3 łyżki pistacji
  • 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki soli

Na kurczaka

  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Dodatkowo

  • Ugotowany makaron

Sposób wykonania / Instructions:

Na pesto z niedźwiedziego czosnku

  • Liście czosnku poszatkować na mniejsze kawałki
  • Przełóżyć do naczynia miksera. Dodać pozostałe składniki i zblendować do konsystencji pesto. W razie potrzeby dodac więcej oliwy.

Na kurczaka

  • W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. Odstawic na dwie godziny.
  • Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą
  • Ugotowany makaron wymieszać z czosnkiem niedźwiedzim i podawać z piersią z kurczaka