Main dishes

Makaron z sosem pomidorowym i wędzonym łososiem

Makaron z sosem pomidorowym i wędzonym łososiem. Sos pomidorowy robiony ze świeżych, dojrzałych, pachnących pomidorków winnych duszonych z czosnkiem i przyprawami. Przed podaniem zblendowany na gładką masę. Intesywny, bogaty w smaku, gesty i kremowy.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos pomidorowy

  • 500 g świeżych (dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki)
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki oliwy
  • po szczypcie soli (pieprzu oraz cukru)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo

  • Makaron wstążki ugotowany według instrukcji na opakowaniu
  • 2 kawałki wędzonego łososia
  • tarty parmezan opcjonalnie
  • garsć pokruszonych pistacji

Sposób wykonania / Instructions:

  • Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę i zblendować na gładką masę
  • Makaron wymieszac z sosem pomidorowym i łososiem. Podawac posypany serem i pistacjami