Wykwintnie i bardzo smacznie . Delikatne przegrzebki w posypce z pistacji . Karmelizowany burak i kozi ser dla kontrastu smakowego . Tak się gotowało podczas urlopu w Polsce
Składniki
- Małże św Jakuba ok 8 sztuk
- klarowane masło
Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.
Dodatkowo
- Kozi ser kilka plasterków
- Liofilizowana malina
- Świeża malina kilka sztuk
- Jeżyny kilka sztuk
- Pistacje 50 gram
Na karmelizowane buraki
- 2 buraki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny
- brązowy cukier
Buraki w całości gotować przez około 2 godziny na małym ogniu.Po wystudzeniu obrać i pokroić w plasterki .Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać chwilę, aż glazura zacznie brązowieć. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier Dodać pokrojone plasterki buraka i skropić sokiem z cytryny . Smażyć kilka minut co jakiś czas delikatnie mieszając, aż pokryją się gęstniejącą glazurą.Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem