Muffinki bananowe. Propozycja dla tych, którym zalegaja już mocno dojrzałe banany a nie bardzo mają ochotę jeść je w takiej “sfatygowanej” formie. Muffinki nadziane marmoladą pomarańczową i udekorowane karmelizowanymi orzeszkami.
Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
Na muffinki bananowe
- 350 g rozgnieconego banana (ok 3 duże banany)
- 240 g mąki pszennej uniwersalnej –
- 80 g masła rozpuszczonego
- 130 g cukru
- 1 duże jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
dodatkowo
- słoiczek marmolady pomarańczowej
Na orzeszki w karmelu
- 1 szklanka pokruszonych orzechów pekan
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka masła
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczka soli morskiej (szczypta cynamonu)
Sposób wykonania / Instructions:
Na muffinki bananowe
- Banany rozgnieść widelcem. Do bananowej pulpy dodać rozpuszczone masło. W osobnej misce połączyć jajko z cukrem. Można to zrobić widelcem lub mikserem. Roztrzepać, żeby uzyskać puszystą, jasną masę. Powstałą masę dodac do bananowej pulpy. Połączyć mąkę z sodą i dodac do mokrych składników. Wymieszać ciasto. Przyszykować papilotki. Do każdej nałożyć łyżkę masy. Na masę wyłożyć łyżeczkę pomarańczowej marmolady. Dopełnić masą bananową do 3/4 wysokości papilotki.
- Foremki z ciastem umieścić na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Muffinki piec przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
- Udekorowac według uznania. U mnie były to karmelizowane orzeszki
Na orzeszki w karmelu
- Na głębokiej patelni rozpuścić cukier z wodą na średnim ogniu – zajmie to kilka minut, należy mieszać cukier od czasu do czasu, by się nie spalił.
- Dodać masło i sól oraz przyprawy .Wsypać orzechy, dokładnie wymieszać, by orzechy pokryły się karmelem.




