Pasta z bakłażana. Jakoś z tym warzywem jest mi średnio po drodze. Nimeniej ta pasta mnie totalnie zaskoczyła. Duży plus za smak. Całą robote odwala tu pasta miso i suszone pomidory z zalewy. Jest naprawdę pysznie. Pasta świetnie smakuje na śniadanie na świżej kromce chleba lub też jako przekąska z krakersami
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Składniki / Ingredients:
- 3 średnie bakłażany
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (same pomidory)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki pasty miso
- 1 łyżeczka pasty tagine
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania / Instructions:
- Bakłażany przekroic na pół, nakłuć widelcem, wstawić na blaszce do piekarnika. Piec przez około 20 min. Wystudzić i umieścic w blenderze
- Cebule podsmazyc na złoto na patelni. Dorzucic do malaksera z resztą skladników i zmiksowac do preferowanej przez siebie konsystencji



