Składniki dla dwóch osób
- 2 piersi z kury
- Oliwa
- Sól
- Czosnek granulowany
- Kolendra
- Kurkuma
- Majeranek
- Imbir
- Gorczyca biała
- Kminek
Groszek z marchewką w sosie curry
- Cebula biała 1sztuka
- Marchewka 2 sztuki
- Papryka ostra 1/2sztuki
- Masło 10 g
- Mleko kokosowe gęste 200 ml
- Groszek mrożony 400 g
Wykonanie
Piekarnik nastawiamy na 230 stopni.
Piersi myjemy, osuszamy, oprószamy solą i przyprawami, polewamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
W trakcie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę.
Pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę podsmażamy na oleju. Wrzucamy plastry marchewki oraz papryki i smażymy, aż marchew będzie miękka. Następnie dodajemy odrobinę masła i curry. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, dodajemy groszek, sól i czarny pieprz.
Upieczona pierś z kury podajemy na sałatce z groszku i marchewki.
Można podawać z ugotowanym ryżem