Main dishes

Pierś z halloumi i konfiturą żurawinową

Pierś z halloumi i konfiturą żurawinową. Halloumi to jeden z moich ulubionych serów. Tu w połaczeniu z mięsem i słodko – kwaskową konfiturą żurawiniwą domowej roboty

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na konfiturę żurawinową

  • 300 g świeżej lub mrożonej zurawiny
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 3 pomarańcze obrane z skórki (usuniete błonki pokrojone w kostkę)
  • 3/4 szklanki cukru

Na pierś z kurczaka

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 plastry sera Halloumi
  • 2 łyżki oleju
  • 60 g masła
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej

Sposób wykonania / Instructions:

Na konfiturę żurawinową

  • Żurawinę wsypać do garnkać i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną „strzelać”.
  • Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.

Na pierś z kurczaka

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć filety na złoty kolor. Po usmażeniu dodać na wierzch pokrojone w plastry masło.
  • Piers z kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć k do piekarnika i piec w temp. 200ºC przez 15-20 minut (w zależności od wielkości piersi). Pod koniec pieczenia przykryć plastrem sera halloumi
  • Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z żurawiną