Main dishes Uncategorized

Pierś z kaczki z burakowym kuskusem i sałatką z figami i truskawkami.

 

Na pierś z kaczki
2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 – 250 g)

Przygotowanie
Piers z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.

 

⦁ 100 gram dużego kuskusu
⦁ sok z buraka
⦁ sól

Kuskus ugotować według instrukcji na opakowaniu zachowując proporcje 3/4 soku z buraka i 1/4 wody.

 

Sałatka

⦁ mix salat
⦁ truskawki
⦁ figi
⦁ owoc granatu
⦁ zielony ogórek
⦁ kozi ser

Sos
⦁ figowy ocet balsamiczny
⦁ miód
⦁ cytryna
⦁ oliwa
⦁ sol, pieprz

Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce a pod koniec dodać sos do smaku.

P1014045.JPG

P1014050.JPG

P1014053.JPG