Main dishes meat dishes Uncategorized

Piers z kurczaka duszona w pomidorach z pieczonymi ziemniakami , sałatką I panierowanymi szparagami

 

Kolejny pomysł na  na kurczaka. Tym razem z panierowanymi szparagami i pieczonymi ziemniakami. Prosto i smacznie

Składniki dla dwóch osób:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 4 łyżki pasty tagine
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, suszona cebula, czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego

Piersi umyć, przyprawić solą i pieprzem.Formę żaroodporną posmarować olejem
Pomidory umyć . W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi, przyprawić przyprawami  :bazylią, oregano, suszoną cebulą . Dodać pomidory koktajlowe . Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.Po 15 min do rozpadających się pomidorów dodać pastę tagine i ocet balsamiczny . Wymieszać całość i przykryć dobrze mięso żeby sie nie wysuszyło . Piec kolejne 20 min

Szparagi panierowane w bułce tartej i parmezanie

  • szparagi zielone 1 pęczek
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • jajko 1 duża sztuka
  • bułka tarta
  • starty parmezan 100 gram
  • pistacje mielone 50 gram
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia
  • masło 25 g

 

Szparagi opłukać, odciąć im twarde końcówki. Szparagi przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do nich trochę soli i cukier, zagotować. Gotować ok. 3 minuty po czym  odcedzić i od razu przelać bardzo zimną wodą. W misce roztrzepać widelcem jajko . W osobnym naczyniu wymieszać bułkę tarta ze startym parmezanem  i zmielonymi pistacjami . Na patelni rozgrzać olej z masłem . Szparagi maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce z parmezanem  i pistacjami . Smażyć na gorącym tłuszczu . Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku

Dodatkowo

  • Pomidory 2 sztuki
  • Ogórek ½ sztuki
  • Kapary opcjonalnie
  • Oliwki zielone opcjonalnie
  • Oliwki czarne opcjonalnie

 

Pomidory i ogórka pokroić w kostkę. Dodać kapary i oliwki.Doprawić sola i pieprzem . Podawać z piersią , panierowanymi szparagami i pieczonymi ziemniakami

P1018411.JPG

P1018413.JPG

P1018422.JPG