Main dishes Uncategorized

Piers z kury nadziewana groszkowym puree podawana z sosem wasabi i karmelizowanymi pomidorkami

 

  • Piers z kury 4 sztuki
  • Szynka parmeńska 8 plastrów
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • Imbir
  • Kolendra
  • Kminek
  • Galka muszktalowa

Pure z groszku

  • 400 g zielonego groszku mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku, posiekany

Groszek ugotować do  ale uważając żeby  zachował zielony kolor. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy groszek przecierać. Dodać masło i czosnek, wymieszać. Lekko przestudzić. Używając  blendera zetrzeć  na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

Piersi z kurczaka nadziewane groszkowym puree

Piersi umyć i przekroić po środku tworząc kieszonkę . Wysmarować od środka przyprawami i nadziać pure z groszku  . Kazda piers owinąć w 2 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . Na wierzchu posmarować oliwa i przykryć folia aluminiowa . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min

Ryz z zielonym pesto

  • ryz ugotowany zgodnie z instrukcja na opakowaniu
  • zielone pesto

Składniki

  • bazylia świeża 2 szkl
  • kolendra świeża 1 szkl
  • oliwa z oliwek 200 ml
  • sól morska
  • czosnek 3-4ząbki
  • starty parmezan 1łyżka
  • orzechy Pini lub pistacje 30gram

 

Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście  bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić  do blendera  i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę.  Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan .  Ugotowany ryz wymieszać z zielonym pesto

 

Na karmelizowane pomidory

  • 200 gram pomidorów karmelizowanych
  • Miod
  • Ocet balsamiczny

Pomidory umyć i  przekroić na połówki. Rozgrzać  patelnię, rozpuścić na niej miód, kiedy będzie gorący dodać ocet balsamiczny, wymieszać i wrzucić  pomidory. Smażyć  około 2 minuty z obu stron, starając się nie mieszać tylko delikatnie potrząsać, żeby pomidory nie straciły swojej formy.

Sos wasabi

  • Pasta Wasabi
  • 400 ml mleka kokosowego

W małym rondelku zagrzać mleko koksowe , dodać pastę wasabi chwile razem pogotować

Dodatkowo

  • Zielony kalafior
  • Groszek cukrowy
  • Zielona fasola soi
  • Czarna fasola

P1018633.JPG

P1018646.JPG