Pulpety w sosie pomidorowym. Wieprzowe pulpeciki w domowej roboty sosie w dojrzałych, winnych pomidorków z dodatkiem sporej ilości czosnku i ziół prowansalskich.
Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Składniki / Ingredients:
Na sos pomidorowy
- 400 g świeżych (dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- po szczypcie soli (pieprzu oraz cukru)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Na pulpety
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka wieprzowa)
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 4 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sposób wykonania / Instructions:
Na sos pomidorowy
- Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę
Na pulpety
- Mięso mielone umieśćić w większej misce. Dodac odciśnietą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać. Dokładnie wyrobić ręką, następnie uformować nieduże pulpeciki.
- Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażać z 2 stron pulpeciki na złoty kolor. Pulpety przełożyć do sosu pomidorowego i dusic razem około 20 min


