Main dishes

Rabarbarowy chutney.

Obłędny chutney z rabarbaru .Świetny jako dodatek do mięsa czy na kanapkę. Jego kwaskowy smak podkreśla smak delikatnych potraw. Dla mnie petarda.

600 g rabarbaru
2 jabłka
2 czerwone cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku
50 g suszonej żurawiny
50 gram rodzynek
150 g brązowego cukru
3 cm korzenia imbiru
50 ml octu jabłkowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego kminku
goździki mielone

 

Obrane łodygi rabarbaru i jabłko pokroić w grubą kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, czosnek w drobną kostkę a imbir zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystko umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać żurawinę i rodzynki. Dodać goździki do smaku. Wrzucić pozostałe przyprawy. Dodać cukier i ocet jabłkowy. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 min. Cały czas mieszać. Dusić do momentu odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.

 

P1014255.JPG

P1014246.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA