Breakfast Cakes

Racuszki z rabarbarem

Racuszki z rabarbarem. Czasem dopada ochota na coś słodkiego, ale nie chce się stać godzinami w kuchni czekając na efekt. Świetnie wtedy sprawdzają się takie racuszki na szybko z rabarbarem. Wiem, możecie nie mieć rabarbaru pod ręką. Możecie w zastępstwie wykrorzystać jabłka pokrojone w kostkę. Jabłka przeważnie mamy na satnie w kuchni. Racuszki robi się szybko, są smaczne i wilgotne. Idelane na szybką przekąskę do popołudniowej kawy czy do szklanki mleka na śniadanie.

Ilość porcji / Servings – 20
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 350 g rabarbaru
  • Dodatkowo
  • cukier puder (do obtoczenia)
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Sposób wykonania / Instructions:

  • Umyty rabarbar, pokroic w kostkę, nie obierać ze skórki.
  • Do miski wlać mleko, dodać jajka, cukier i masło. Roztrzepać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Nastepnie dodać soku z pomarańczy i wymieszać. Dorzucić rabarbar i dobrze wymieszać.
  • Smażyć w głębokim tłuszczu nabierając łyżką maczaną uprzednio w oleju w temperaturze 175ºC, z obu stron, do wysmażenia. Po smażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu obtaczać w cukrze pudrze