Cakes

Rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa. Lubię wszystko co jabłkowe. Uwilebiam prażone jabłka z dodatkiem cynamonu i cukru. Tu, tak przygotowane jabłka zamknięte w biszkoptowej roladzie nasądzonej sokiem jabłkowym. Rolada dodatkowo nadziana bitą śmietaną. Prosto i smacznie

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na jabłka

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara renetamobrane i pokrojone w kostkę)
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od odmiany jabłek)
  • 2 – 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru

Na krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1/2 szkl soku jabłkowego do nasączenia biszkoptu

Sposób wykonania / Instructions:

Na jabłka

  • Do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, cynamon oraz jabłka. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
  • Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia

Na ciasto

  • W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po wyjecieu od razu zwinąć w roladę i odstawic do ostudzenia.

Na krem śmietanowy

  • Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu

Na roladę

  • Wierzch rolady nasączyć sokiem jabłkowym. Posmarować bitą śmietaną. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem