Breakfast

Rolls with chicken paste

Rolls with chicken paste. Some time ago I was making a chicken paste. I added dried tomatoes to the paste for a tangy taste. Because I had some paste left, I decided to use it as a filling for yeast rolls. Great for breakfast or as a snack to work.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pastę z kurczaka

  • 2 ugotowane udka z kurczaka (mogą być z rosołu, samo mięso)
  • 100 gramów serka philadelphia
  • 10 połówek pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyzki pasty tagine (niekoniecznie, może być koncentrat pomidorowy)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego

Drożdżowe slimaczki

  • 540 g mąki pszennej
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła (roztopionego)
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Dodatkowo

  • garść zielonych olwek (niekoniecznie)

Sposób wykonania / Instructions:

Na pastę z kurczaka

  • 2 ugotowane udka z kurczaka (mogą być z rosołu, samo mięso)
  • 100 gramów serka philadelphia
  • 10 połówek pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyzki pasty tagine (niekoniecznie, może być koncentrat pomidorowy)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego

Drożdżowe slimaczki

  • 540 g mąki pszennej
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła (roztopionego)
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Dodatkowo

  • garść zielonych olwek ( niekoniecznie )