Breakfast Uncategorized

Ryżowe krążki z wędzonym łososiem i kozim serem .

 

Jakiś czas temu podczas tłustego czwartku, kiedy było wielkie bum na wszelkiej maści pączki, pączusie i oponki, ktoś wrzucił pomysł na wykorzystanie foremek na donuty do stworzenia czegoś zdrowszego. Tak nie wtedy zachwyciły zdjęcia, że postanowiłam, iż wykorzystam te moje foremki na podanie ryżu i wędzonego łososia w formie takich krążków. Nie dość, że smacznie to i obłędnie się prezentują na talerzu.  

⦁ 100 gram dużego kuskusu gotowanego w soku buraczanym z dodatkiem wody
⦁ 100 gram ryżu arborio gotowanego kurkumą
⦁ 250 gram wędzonego łososia
⦁ 100 gram kremowego sera koziego
⦁ opcjonalnie pokruszone pistacje

Foremka do donutów.

4178615ec20847f5798fa5f5f6b35599.jpg
Ryż i kuskus ugotować tak, żeby miały kleistą konsystencję. Odstawić do lekkiego wystudzenia.

Kozi ser wymieszać z pokruszonymi pistacjami.

Foremkę na donuty wyłożyć plastrami wędzonego łososia. Następnie wypełnić ryżem lub kuskusem i kozim serem z pistacjami. Wstawić do lodówki na około godzinę.

P1013954.JPG

P1013970.JPG

P1013976.JPG