Sałatka jarzynowa jest tematem tak oklepanym i znanym , że mało pewnie kto nie wie jak się ją robi . Wiele na przestrzeni lat powstało wariacji tego dania . Ja lubię prosto , klasycznie . Dla pewnego smakosza podana ze smażonymi krewetkami i plastrem polędwicy łososiowej
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 jajka
- 1/2 pora
- 3 ogórki konserwowe
- 1 jabłko
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 słoik (ok. 300 g) majonezu
- 100 g jogurtu
- 2 łyżeczki musztardy
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć (nie obierać). Włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Gotować pod przykryciem do miękkości. Odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.
Jajka ugotować na twardo (ok. 5 – 6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kostkę, dodać do miski.
Pora i jabłko i ogórki pokroić w małą kosteczkę.. Dodać do miski razem z odsączonym groszkiemi kukurydzą. Doprawić solą (około 1 łyżeczki) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki).
Majonez wymieszać ze jogurtem i musztardą .Wymieszać.
- Krewetki 200 gram
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 40 g masła
- sól morska do smaku
- papryczka chili
Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .
Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony.
Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
Sałatką podawać z krewetkami i plastrem szynki