Main dishes Bez kategorii

Sałatka z fenkułem i pomarańczą

Sałatka z fenkułem i pomarańczą. Taka sałatka dla “koneserów” bo nie każdy przepada za charakterystycznym smakiem kopru włoskiego. Tu jest na bogato. Koper włoski, czerwona cebula, pomarańcz, awokado i do tego przegrzebki z krewetkami. Mamy też kulki sera koziego obtoczonego w pistacjach plus w bonusiku dressing miodowy. Powiem tak… Ja za specjalnym fanem fenkułu nie jestem. Wizualnie sałatka do mnie mówi ale z całej sałatki najbardziej smakowały mi hiszpańskie pomarańcze 🙂 Natomiast królik doświadczalny był zachwycony, zażerał sie jak oszalały i pierwszy raz od dłuższego czasu usłyszałam, ze coś królikowi d urwało…Nie wiem czy się z tego powodu cieszyć…bo mam teraz wybrakowanego królika bez czterech liter…Najważniejsze jednak że królik zadowolony bo coś nareszcie było zjadliwe 😉

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas całkowity / Total time: 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Na sałatkę
  • bulwa kopru włoskiego [ fenkuła ] (pokrojonego w cienkie plastry na mandolinie)
  • 2 pomarańcze (bez skórki pokrojone w cienkie plastry )
  • 1 awokado pokrojone w plastry
  • 1/2 czerwonej cebili pokrojonej w cienkie plastry

Na przegrzebki i krewetki

  • 10 szt przegrzebków
  • 200 g krewetek
  • klarowane masło
  • sól do smaku
  • 2 zabki czosnku przecisnięte przez praskę

Na kulki z koziego sera

  • 200 gr roladki koziego sera
  • puder z pistacji opcjonalnie

Na dressing

  • 1 łyżka musztardy (sarepskiej lub francuskiej)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól (świeżo mielony pieprz)

Sposób wykonania / Instructions:

Na przegrzebki i krewetki

  • Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Następnie oczyscić krewetki. Rozgrzać masło, włożyć owoce morza i czosnek. Smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor.

Na kulki z koziego sera

  • Ser podzielic na 7-8 równych części. Zrobić kulki i obtoczyc w pudrze z pistacji ( pistacje mielone w blenderze)

Na dressing

  • W miseczce dokładnie wymieszać miód, musztardę i sok z cytryny (lub ocet winny). Dolać oliwę, cały czas mieszając. Jak już składniki się połączą, dodajemy sól i pieprz.

Na sałatkę

  • Na płaskim na talerzu ułożyc plastrywarzyw, dodać owoce morze, kulki koziego sera z pistacjach i skropic dressingiem