Cakes

Sernik na zimno z musem rabarbarowym

Sernik na zimno z musem rabarbarowym .Przepis na ten sernik podpatrzyłam na jednym z blogów kulinarnych. Tam, mus rabarbarowy jest w połączeniu z sernikiem nowojorskim. Ja swój zrobiłam na zimno. Pyszny mus rabarbarowy. Wyrazisty, nie za słodki i lekko kwaskowy w połączeniu z kremowym sernikiem na zimno. Idealny deser na letnie dni. 

Składniki na spód:
⦁ 70 g masła, roztopionego
⦁ 210 g ciastek digestive, pokruszonych
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Sernik na zimno
⦁ 900 ml sera typu philadelphia
⦁ 100-100 gramów cukru
⦁ sok z cytryny
⦁ 6 listkow zelatyny
Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować.Mase serowa wylać

Mus rabarbarowy:
⦁ 750 g różowego rabarbaru lub wybarwionych na czerwono części łodyg tradycyjnego rabarbaru, świeżego lub mrożonego
⦁ świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
⦁ 6 listków żelatyny
⦁ 4 łyżki zimnej wody
⦁ 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Rabarbar (pokrojony na 1 cm kawałki), sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Gotować dłużej, na niedużym ogniu do całkowitego zmięknięcia rabarbaru (zacznie się rozpadać) i zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem na gładkie puree. Puree będzie dość gęste.
Ciepłą żelatynę dodać do gorącego rabarbarowego puree, dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Do gęstego puree z rabarbaru dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu rabarbarowego wylać sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować bitą śmietaną i posiekanymi drobno pistacjami.

źródło inspiracji

https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-rabarbarowym