Sernik na zimno z musem śliwkowym. Sernik na zimno z dodatkiem mleka kokosowego połączony z kwaskowym musem śliwkowym zrobionym z węgierek pieczonych w piekarnkiu. Kocham wszystkie serniki na zimno. Polecam
Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs
Składniki / Ingredients:
Na ciasteczkowy spód
- 100 g masła (roztopionego)
- 300 g kakaowych herbatników
Na masę serową
- 900 g białego sera zmielonego
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1 cytryna sok
- 11 listków żelatyny
Na mus śliwkowy
- 900 g śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych, waga z pestkami)
- świeżo wyciśnięty sok z połowy małej pomarańczy
- 150 g cukru (lub mniej, w zależności od słodkości śliwek)
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
- 11 listków żelatyny
Sposób wykonania / Instructions:
Na ciasteczkowy spód
- Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Na sernik na zimno
- Do miski włożyć ser i mleko kokosowe. Zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Mase serowa wylać na ciasteczkowy spód i wstawic do lodówki, do stężenia
Na mus śliwkowy
- Śliwki przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, do miękkości. Jeszcze gorące śliwki zmiksować razem z sokiem z pieczenia, w blenderze do otrzymania śliwkowego puree. Dodać cukier i zmiksować. Wymieszać z sokiem z pomarańczy, odstawić.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać
- W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree ze śliwek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Warstwę musu śliwkowego wylać na masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.





