Cakes Cheesecakes

Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki

Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki. Sernik to mój ulubiony deser, a już tym bardziej sernik na zimno w porze letniej, kiedy jest ciepło. Chcąc dogodzić swoim kubkom smakowym zrobiłam delikatny i kremowy sernik na zimno, na ciasteczkowym spodzie. Na spód użyłam herbatników kakaowych. Sernik połączyłam z kwaskowym musem z czarnej porzeczki. Idealny deser na ciepłe dni.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
6 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasteczkowy spód

  • 70 g masła (roztopionego)
  • 210 g kakaowych herbatników

Na masę serową

  • 1000 g białego sera zmielonego
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cytryna sok
  • 8 listków żelatyny

Na mus z czarnej porzeczki

  • 1 słoik kompotu z czarnej porzeczki (900 ml zblendowanego na gładkie puree)
  • 600 ml smietany 36 %
  • 1/2 szkl cukru w razie konieczności dodać więcej
  • 15 listków żelatyny

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasteczkowy spód

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na sernik na zimno

  • Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Mase serowa wylać do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawic do lodówki do stężenia.
  • Po stężeniu sernik na zimno umieścic na herbatnikowym spodzie, na samym środku.

Na mus porzeczkowy

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Puree z czarnej porzeczki podgrzac w rondelku, zdjąć z palnika. Do ciepłego puree dodac rozpuszczoną żelatynę
  • Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Porzekowym musem zalać dokładnie sernik na zimno i wstawić do stężenia.