Sernikonlondie z żurawiną. Blondie wymieszane z posiekanymi migdałami. Na to kleksy masy serowej i kwaskowa żurawina. Łatwo do zrobienia i ser fajnie się tu sprawdza z dość słodkim blondie.
Ilość porcji / Servings – 16
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
- Sernikoblondie z żurawiną
Masa serowa:
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
- 2 żółtka (z dużych jajek)
- 60 g cukru
- 3 łyzki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na ciasto
- 225 g białej czekolady (posiekanej)
- 120 g masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 75 g białej czekolady posiekanej
Dodatkowo
- 400 g świeżej żurawiny (może byc mrożona)
Sposób wykonania / Instructions:
Masa serowa
- Składniki na masę serową umieścić w naczyniu i dokładnie rozetrzeć grzbietem dużej łyżki, do połączenia i gładkości. Odstawić.
Na ciasto
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło rozpuścić w małym rondelku, zdjąć z palnika. Dorzucić posiekaną białą czekoladę (225 g), odstawić na 2 minuty. Następnie dobrze wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
- Do sosu dodać jajka, cukier, sól, ekstrakt z wanilii i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Do masy czekoladowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Pod koniec dodać migdały i posiekaną białą czekoaldę. Wymieszać.
- Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 23 x 33 cm, równo rozprowadzić szpatułką. Na wierzch wyłożyć w dużych kleksach masę serową i lekko, wymieszać łyżką z ciastem blondie. Równomiernie na wierzch wyłożyć żurawinę. Posypać owoce drobnym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu) około 45 min . Sprawdzić patyczkiem – ciasto jest gotowe kiedy patyczek jest wilgotny, ale nie ma na nim śladów surowego ciasta; sprawdzamy blondie, nie masę serową. Wyjąć, wystudzić i pokroić na kwadraty.



