Soczewica z kiełbasą śląską. A królik ( doświadczalny ) powiedział, przeglądając szafki kuchenne: skaranie boskie z tą Konefką. Szlag by jasny ją trafił. Kobieto, po cholerę Ci tyle tych puszek…na wojnę sie szykujesz…jakąś pandemię mamy, czy jaki pieron? Konefka w pokoju obok założyła sobie słuchawki, co by królikowego mamrotania i złorzeczeń pod swoim adresem nie słuchać …aczkolwiek, sama juz doszła do wniosku, że tych ” puszków” zbieranych na zapowiadany Armagedon zrobiło się jakby za dużo i chyba najwyższa pora, żeby je upłynnić. I tak oto pod obstrzałem królikowego mamrotania pod nosem, Konefka wrzuciłą do gara, wszystko co zalegało po szafkach (soczewica, ciecierzyca,,suszone pomidory, pomidory w puszcze plus kiełbasa śląska zalegająca w zamrażarniku) i nafaszerowała tym mamrotającego królika. Dziw, że królik nie zdechł…Trochę smuteczek, bo tak się Konefka starała 😉 W półce sie zrobił przewiew i można robic zapasy na kolejne Armagedony a królik napchany po uszy żarciem zamknął się na jakis czas, ku Konefkowej radości.
Składniki / Ingredients:
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 puszka soczewicy
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów pelati
- 500 g kiełbasy ślaskiej pokrojonej w plasterki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pasty tagine
- 3 łyzki oleju
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wedzonej papryki
- 2 ząbki czosnku rpzeciśnięte przez praske
- Pieprz (sól opcjonalnie)
Sposób wykonania / Instructions:
- Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić kiełbasę, cebulę i czosnek, smażyc przez 3 minuty
- Wsyać ostrą i wędzoną paprykę a następnie soczewicę i ciecierzyce. Chwilę przesmazyc z kiełbasa i dodac pomidory pelati. Dusic razem ok 10 min, Pod koniec dodac koncentrat i pastę tagine
- Danie powinno mieć konsystencję gulaszu lub dość gęstej zupy.




