Breakfast

Szpinakowy poori, chlebek indyjski – Spinach poori

Szpinakowy  poori, chlebek indyjski. Poori to chrupki, smażony w głębokim oleju indyjski chlebek, który może  być podawany z dowolnymi dodatkami, wegetariańskimi lub mięsnymi. Idealny chlebek powinien być nadmuchany, prawie jak piłka. To mój pierwszy raz i nie wyszedł taki idealny ale pierwsze koty za płoty.
Zdecydowałam się na wersje szpinakową.  Chlebek nie jest skomplikowany do wykonania i potrzeba do niego kilku prostych składników. Ja podałam chlebek z pastą z soczewicy i cukinii. 

Na chlebek 

⦁ 1/4 szklanki puree ze szpinaku
⦁ 1 kubek mąki pszennej ( ok 200 gram )
⦁ 1 łyżeczka zielonej pasty chilli
⦁ 1/4 łyżeczki tartego imbiru
⦁ 1/4 łyzeczki przeciśnietego przez praskę czosnku
⦁ sól
⦁ olej do smażenia

Umieścic wszystkie sładniki w misce, wymieszac i dokładanie wyrobic na zwarte ciasto. Podzielic ciasto na 20 mniejszych kawałków. Rozwałkowac na cieniutkie placuszki. Smazyc na gorącej oliwie z obu stron. Odsączyc na paierowym reczniku

Podawac np z pastą z soczewicy

Na pastę 

⦁ 200 g. zielonej soczewicy ( ugotowanej )
⦁ 3 małe cukinie pokrojone w kostkę
⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
⦁ 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
⦁ kilka łyżek oleju do smażenia
⦁ 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
⦁ ok. 0,5 płaskiej łyżeczki curry
⦁ 3 łyżki pasty tagine


⦁ 10 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
⦁ sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (bez soli), może się rozgotować. Odsączyć ją na sicie. Umyte cukinie pokroić bez obierania w małą kostkę. Rozgrzać kilka łyżek oleju na głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wrzucić kostki cukinii, posolić, mieszając podsmażyć, aż się zeszkli i zupełnie zmięknie (ok. 7-8 minut). Do cukinii dorzucić odsączoną soczewicę, dokładnie wymieszać. Dodać suszone pomidory przeciśnięte przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Dusic do momentu aż pasta będzie mieć gęsta konsystencję. Pod koniec duszenia wykończyć pastą taginie

ENGLISH VERSION 

Spinach poori 

⦁ 1/4 cup spinach puree
⦁ 1 cup whole wheat flour
⦁ 1 tsp green chilli paste
⦁ 1/2 tsp ginger garlic paste
⦁ salt to taste
⦁ oil for deep-frying

Combine all the ingredients in a deep bowl and knead into a stiff dough using enough water.
Divide the dough into 20 equal portions and roll out each portion of the dough into a 75 mm diameter circle.
Heat the oil in a deep non-stick kadhai and deep-fry, a few puris at a time on a medium flame, till they turn golden brown in colour from all the sides. Drain on an absorbent paper.

Lentil and courgette spread

Ingredients :
⦁ 200 g of green lentils (cooked)
⦁ 3 small courgettes cut into cubes
⦁ 1 onion diced
⦁ 1 large clove of garlic crushed
⦁ 3 tablespoons oil
⦁ 2-3 tablespoons chopped parsley
⦁ 1/2 teaspoon of curry
⦁ 3 tablespoons of tagine paste
⦁ 10 dried tomatoes cut into smaller pieces
⦁ salt and pepper to taste

Preparation:
Cook lentil in accordance with instrutions on the package . It may be overcook. Drain it in a sieve. Wash the courgettes, cut into small cubes without peeling. Preheat a few tablespoons of oil in a deep pan. Sauté the onion diced. Throw courgettes cubes, salt, stir and cook till vegetables are completely soft (about 7-8 minutes). Add the lentils to the courgette, mix thoroughly. Add ceushed garlic and chopped parsley. Season to taste with the curry, salt and pepper. Simmer until the paste has a thick consistency. At the end add the tagine paste.

 

żródło inspiracji

https://www.tarladalal.com/Spinach-Puri-40862r