Cakes fruit cakes

Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka. Ten deser to klasyka, którą każdy zna. Banalne zdawałoby się połączenie galaretki , truskawek i ubitej śmietany. Mnie zawsze w ciastach tego typu najbardziej odstręczają mdłe kremy śmietanowe. Ale nie tym razem. Dużym atutem tego ciasta jest ilość galaretki z obłędną ilością truskawek. Drugą zaletą ciasta jest właśnie krem , który przez połączenie z mascarpone i sokiem z cytryny jest cudownie kwaskowaty i świetnie komponuje się z galaretką i bezikami. Deser znika w zastraszającym tempie i nie zostaje po nim nawet jeden zabłąkany okruszek

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
6 mins
Czas całkowity / Total time: 36 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Kruchy spód:

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 110 g rozpuszczonego masla
  • Galaretka z truskawkami:
  • 700 g świeżych odszypułkowanych truskawek
  • 4 truskawkowe galaretki każda na 500 ml wody
  • 4,5 szklanki wrzącej wody

Krem śmietankowy

  • 1000 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 500 g serka mascarpone schłodzonego
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • Dodatkowo
  • 1 paczka pokruszonych bez
  • truskawki do dekoracji

Sposób wykonania / Instructions:

Kruchy spód:

  • W rondelku rozpuścić masło. W blenderze umieścić herbatniki i zmiksować na proszek. Dodać masło i razem połączyć
  • Prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wyłożyć na spód formy.

Galaretka z truskawkami:

  • Galaretki rozpuścić w 4,5 szklankach wrzącej wody.Wystudzone wymieszać z truskawkami. Wstawić do lodówki żeby galaretka lekko stężała. Tężejącą galaretkę z truskawkami wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy

  • Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
  • W misie umieścić wszystkie składniki i ubić na sztywny krem
  • Ciasto z kremem udekorować bezikami i truskawkami