Zbliżają się Walentynki . Ja do nich mam stosunek zupełnie obojętny bo miłość to nie jest tylko ten jeden dzień na pokaz . Ja wyrażam często swoje uczucia w gotowanych potrawach czy przygotowywanych deserach . Jeśli chcecie uwidocznić swoją miłość na talerzu to ten deser świetnie się do tego nadaje .
Składniki
- 300 gram białej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej . Gorącą czekoladę wylać do każdej foremki i starać się rozprowadzić równomiernie po brzegach , Wstawić do lodówki do stężenia
Truskawkowy mus z dodatkiem białej czekolady :
Na około 6 foremek . Każda o pojemności ok 150 ml
- 300 g białej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 100 ml serka mascarpone
- 1 galaretka truskawkowa
- Świeże truskawki
Mus zrobić roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodając do niej identyczną ilość śmietanki kremówki .Na końcu wymieszać go z serkiem mascarpone . Galaretkę rozpuścić w połowie wody z opakowania . Tężejącą zmiksować z przygotowaną wcześniej masą
Wyciągnąć z lodówki foremki wysmarowane stężałą czekoladą . Do każdej foremki włożyć jedną truskawkę . Zalać musem . Wstawić ponownie do stężenia