Main dishes

Karkówka w sosie z suszonych grzybów

Karkówka w sosie z suszonych grzybów. Już dawno nie było dania mięsnego więc czas to zmienić. Karkówka marynowana w sosie sojowym a następnie duszona z cebulą, suszonymi grzybami i brązowymi pieczarkami. Dodana woda z suszonych grzybów stworzyła przyjemna baze sosu. Sos wykończony smietanką . Gęsty, bardzo grzybowy i smaczny. Do tego ziemniaczane purre i ogórki małosolne.

Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 6 plastrów karkówki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść suszonych grzybów (około 25 g dzien wczesniej namoczonych w wodzie)
  • 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w kostke
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostke
  • 1 listek laurowy i ziele angielskie
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki śmietanki

Sposób wykonania / Instructions:

  • Plastry karkówki natrzeć sosem sojowym. Na rozgrzanym oleju zrumienić przyprawione mięso, następnie dodać i zeszklić cebulę, następnie dodać suszone grzyby i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Nastepnie dodac pieczarki i dusić razem przez kilka minut
  • Następnie dodac wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem, dodać listek laurowy oraz ziele i gotować przez około 60 minut. Pod koniec wlać śmietankę i chwilę razem gotować do odparowania nadmiaru płynu