Ilość porcji / Servings - 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki
  • 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy

Na masę serową

  • 0,5 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3/4 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 żółtko

Dodatkowo

  • 400 g wydrylowanych czereśni

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto. Na ciasto wyłozyć kleksami masę serową. Na to wysypać czereśnie i powciskać je w ciasto.
  • Na owoce wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła
  • Piec przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka.

Na masę serową

  • Ser, cukier, budyń i żółtko dokładnie wymieszać mikserem.