Bez kategorii

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami, Njabardziej aromatyczna zupa grzybowa jaką ostanio jadłam. Intensywnie grzybowa dzięki połaczeniu grzybów suszonych ze świeżymi. Nie miałam dostępu do świeżych grzybów leśnych, więc uzyłam brązowych pieczarek. Namoczone grzyby były duszone na maśłe, dzieki czemu smak jest głebszy. Pyszna, uzależniająca zupa grzybowa podana z ziemniakami tłuczonymi z podsmażoną cebulką. Dodałam też łyżkę kremowego serka grzybowego/

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na zupę grzybową

  • 25 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków namoczonych dzień wcześniej)
  • 250 g brązowych (kasztanowych, małych pieczarek)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżka masła
  • 2 litry bulionu
  • 1 mała pietruszka
  • 1 marchewka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku

Na ziemniaki

  • 600 g ziemniaków (obrać, pokroić w kostkę)
  • 100 ml mleka
  • 75 g masła (pokrojonego na kawałki)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę

Sposób wykonania / Instructions:

Na zupę grzybową

  • Dzień wcześniej , włożyć grzyby do garnuszka, zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na noc do namoczenia.
  • Grzyby wyjąć na sitko, odsączyć, wodę z grzybów zachować. Na patelni na maśle podsmażyć posolone grzyby (ok. 5 minut, co chwilę mieszając). Odstawić z ognia.
  • W większym garnku na zupę, na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Dodać podduszone na maśle grzyby. Dodać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać obraną marchewkę pokrojoną na plasterki, całą pietruszkę oraz ziele angielskie i listek laurowy. Gotować około 30 min
  • Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Śmietanę 18% i 30% wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, stopniowo dodawać do zupy ciągle mieszając. Do zupy dodać posiekany koperek i całość delikatnie podgrzać.

Na ziemniaki

  • Ziemniaki ugotować do miękkości. Na 1/3 masła podsmażyć cebulkę. Ziemniaki odcedzić. Mleko zagotować i dodać do ziemniaków, razem z cebulą i resztą masła. Dokładnie wymieszać i utłuc