Mushroom soup. A delicious soup, full of aroma. Well seasoned. Finished with sour cream. Served with fried potatoes
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Składniki / Ingredients:
- 2 marchewki pokroić w plasterki
- 1 korzeń pasternaku, pokrojonego w plasterki
- 1/2 pora w plasterkach
- 1 łodyga selera pokrojonego w plastry
- 700 g pokrojonych grzybów kasztanowych
- 400 g małych ziemniaków
- sól i czarny pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 250 ml kwaśnej śmietany
- Olej
Sposób wykonania / Instructions:
- Wszystkie warzywa (marchewka, pietruszka, pory, seler) smażyć na oleju. Zalać bulionem warzywnym (ok. 2-3 litry). Na osobnej patelni usmażyć grzyby na złoty kolor. Dodać do bulionu. Umieścić liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 25-30 minut.
- W międzyczasie ugotować małe ziemniaki, pokroić w plastry i usmażyć.
- Gdy warzywa będą miękkie w zupie, dodać ziemniaki. Wymieszać i po 10 minutach wyłączyć zupę. Udekorować kleksem śmietany.



