soups

Mushroom soup

Mushroom soup. A delicious soup, full of aroma. Well seasoned. Finished with sour cream. Served with fried potatoes

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 2 marchewki pokroić w plasterki
  • 1 korzeń pasternaku, pokrojonego w plasterki
  • 1/2 pora w plasterkach
  • 1 łodyga selera pokrojonego w plastry
  • 700 g pokrojonych grzybów kasztanowych
  • 400 g małych ziemniaków
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • Olej

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie warzywa (marchewka, pietruszka, pory, seler) smażyć na oleju. Zalać bulionem warzywnym (ok. 2-3 litry). Na osobnej patelni usmażyć grzyby na złoty kolor. Dodać do bulionu. Umieścić liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 25-30 minut.
  • W międzyczasie ugotować małe ziemniaki, pokroić w plastry i usmażyć.
  • Gdy warzywa będą miękkie w zupie, dodać ziemniaki. Wymieszać i po 10 minutach wyłączyć zupę. Udekorować kleksem śmietany.