Main dishes

Zupa z fasoli szparagowej

Zupa z fasoli szparagowej. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to moja ulubiona zupa w okresie letnim. Zupa ta przypomina mi moje wakacje u babci i zrywanie świeżej fasoli na polu. W tym czasie człowiek składał się z młodych ziemniaczków, kalafiora, pomidoró szkalrniowych, truskawek wyżeranych prostp z krzaka i obłednej ilości fasolki z bułka tartą lub jak w tym przypadku zupy fasolowej. Ja obowiązkowo moją zupę wykańczam zasmażką, bo tak robiła moja babcia.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na zupę

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 pora pokrojona w talarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 mała pietruszka pokrojona w plasterki
  • 3 ziemniaki pokrojone w ksotkę
  • 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub jarzynowego)
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Na zasmażkę

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania / Instructions:

Na zupę

  • W garnku na oliwie i maśle poddusić cebulę. Do cebuli dodać pora i razem podsmażać przez ok. 2 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić marchewkę oraz pietruszkę i wymieszać. Wrzucić ziemniaki i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodać zieloną fasolkę.

Zasmażka

  • Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Podgrzewać przez ok 3 min do zbrązowienia nie przerywajać mieszania. Wlac do gorącej zupy, wymieszac i zagotować
  • Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek