Cakes świąteczne Uncategorized

Żurawinowy curd

Ja już pisałam jakiś czas temu, że totalnie się zakochałam w curdach. Tym razem ze względu na świąteczny sezon z żurawiny. Poezja. Już go wykorzystałam w tym genialnym Sernik nowojorski z żurawinowym kremem.   Koniecznie spróbujcie !!!

 

Na jeżynowy curd
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 700 gram mrożonej żurawiny
Mrożoną żurawinę umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować żurawinę na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać żurawinowe pure.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno żurawinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

P1011979.JPG