Fasolka w sosie pomidorowym z chorizo. Jest moc. Z ręka na sercu. Fasolka z gęstym sosem pomidorowym, z dodatkiem wędzonego boczku, kiełbasy chorizo i dla podkręcenia smaku dodana pasta taginei suszone pomidory. Aromatycznie i pikantnie.
Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs
Składniki / Ingredients:
- Dzień wcześniej
- Suchą fasolę wsypać do garnka (zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.)
- 400 g suchej fasolki „Piękny Jaś”
- 250 g wędzonego boczku pokrojonego w kostke
- 250 g kiełbasy chorizo pokrojonego w plastry
- 1 duża cebula pokrojona wkostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 4 łyżki pasty tagine
- przyprawy: 3 ziela angielskie (liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku)
Sposób wykonania / Instructions:
- Namoczona dzień wcześniej fasole odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
- Boczek włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką
- Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć chorizo, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
- Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
- Dodać krojone pomidory z puszki, suszone pomidory i pastę tagine . Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 45 minut.



