>
Składniki
Pomidory faszerowane
- Pomidory duże 6 sztuk
- Kasza pęczak ugotowana 1 1-2 szklanki
- Cukinia starta na tarce
- Cebula pokrojona w kostkę
- Czosnek 2 ząbki
- Oregano suszone 1 łyżeczka
- Pietruszka świeża pół pęczka
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
- Pomidory w puszce ok 200 gram
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Sól , pieprz
- Ziemniaki małe
- Ser feta pokrojony w kostkę ok 50 gram
Pierś faszerowana mozzarellą I suszonymi pomidorami
- Pierś 2 sztuki
- Mozarella 1 kulka
- Suszone pomidory kilka sztuk
- Papryka słodka
- Czosnek granulowany
- Kolendra
- Kurkuma
- Majeranek
- Imbir
- Kminek
- Gorczyca
Wykonanie
Kaszę gotujemy w małym garnku do momentu żeby była lekko twarda . Pomidory myjemy i ścinamy wierzch pomidorów. Zostawiamy wierzch pomidorów na później . Łyżką wydrążamy środek pomidorów . Zawartość pomidorów przekładamy do osobnej miski . Oliwą smarujemy naczynie żaroodporne . Pokrojoną drobno cebulę dodajemy do miseczki z pomidorami . Dokładamy startą cukinię , ugotowaną kaszę , sok z cytryny i trochę oliwy . Dodajemy soli do smaku .Dodajemy koncentrat pomidorowy . Mieszamy . Powstałą masą wypełniamy pomidory . Układamy w naczyniu żaroodporym .Przykrywamy ściętymi wierzchami . W międzyzasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie przez około 10 min . Podgotowane ziemniaki kroimy na pół . Dokładamy do naczynia żaroodpornego . Zalewamy całość pomidorami z puszki wymieszanymi z solą i pieprzem
Pieczemy pomidory w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 min
Pierś rozkrawamy na pół , rozbijamy dłonią . Przyprawiamy . Układamy plastry i mozarelli i suszone pomidory . Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką . Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 min
Pomidory podajemy z serem fetą i roladkami z piersi pokrojonymi w plastry . Jako dodatek można podać długie brokuły